• Home
  • Slzy, dojetí, hrdost… a další zlatý olympijský sen Lukáše Krpálka

Slzy, dojetí, hrdost… a další zlatý olympijský sen Lukáše Krpálka

2. 8. 2021

Někdy slov není třeba.. a možná je to tato situace. Přesto si shrňme, co se v posledních hodinách stalo. Nejúspěšnější český judista všech dob v barvách USK PRAHA JUDO se stal prvním, kdo v tomto sportu získal zlatou olympijskou medaili ve dvou nejtěžších váhových kategoriích. Ano, nikomu předtím se to ještě nepodařilo. Bezprostředně po skončení turnaje mu pogratuloval např. trojnásobný olympijský vítěz Japonec Tadahiro Nomura či čtyřnásobný olympijský medailista Teddy Riner – přání Lukáše, aby se s tímto francouzským fenoménem utkal ve finále, se bohužel nevyplnilo… to však na radosti jeho i českých fanoušků juda nijak neubralo.

Hlavní fan zónou sedmého pátečního turnajového dne se stalo bezpochyby dojó USK PRAHA JUDO na Folimance. Ve 4:00 ráno se zde shromáždilo něco mezi 40-50 lidí, převážně členů našeho klubu… v průběhu dopoledne se přidalo cca dalších 30, včetně čtyř televizních štábů.. ano, atmosféra houstla, Lukáš se dostal do semifinále a být u toho přímo v centru, kde Krpoš tráví nejvíce tréninkového času, bylo zkrátka více než neodolatelné. Tady to žilo a energie, která sála ze všech, byla neuvěřitelná. Gejzír štěstí a radosti ,,stříkal“ na všechny světové strany. Ve dvouhodinové pauze mezi základními vyřazovacími boji a finálovými bloky si každý našel svůj kousek k odpočinku – někdo spal, někdo brouzdal po sociálních sítích nebo se sdílel s ostatními. Všichni ale věděli jedno, už za pár okamžiků Lukáš nastoupí k semifinále OH a pokusí se nad domácím závodníkem Harasawou postoupit do finále a zajistit si druhou medaili z Olympijských her.

K němu si proklestil cestu přes íránského závodníka Mahjouba a uzbekistánského borce Oltiboeva, který senzačně vyřadil po půl minutě snad nejméně oblíbeného soupeře Krpoše – Grola Henka z Nizozemska. V obou případech podal Lukáš spolehlivý a přesvědčivý výkon.
A mohlo se přistoupit ke zmíněnému semifinále v němž dominoval především boj o úchop. Japonec působil jako velmi fyzicky připravený soupeř s kvalitním úchopem. Krpoš mu však nedal příliš příležitostí k ohrožení a chvílemi to vypadalo, že se do technik oběma borcům příliš nechce. Nikdo nechtěl chybovat, to muselo být jasné všem, kteří toto utkání sledovali. Bude se rozhodovat na tresty? Běžela už pátá minuta Golden score… kdepak! U kraje tatami přišlo osoto gari a Harasawa byl – jako jeden z mála Japonců vyřazen! Lukáš padl na zem, schoval ruce do dlaní a asi nemohl uvěřit tomu, co se právě stalo. Nebyl sám. Na Folimance to vypadalo velmi podobně. Někdo skákal, někdo křičel… ale třeba i plakal. A to ještě mělo přijít finále! ,,Kdybych byl Ota Pavel, napsal bych o Lukášovi knížku, hlesl hlavní trenér USK PRAHA JUDO Jaromír Lauer. Ten se věnuje Krpošovi již od jeho šestnácti let, kdy poprvé se stal členem našeho klubu a přijal ,,sovičku na svou hruď“.

K finálovému klání nastoupil proti Guramu Tushisvilimu z Gruzie. ,,Velmi agresivní a aktivní soupeř, který Lukáše už dvakrát porazil, taktika byla unavit ho dvě minuty.. i za cenu trestu“, pronesl reprezentační trenér Petr Lacina po skončení utkání – rovněž účastník Olympijských her z roku 1996 v Atlantě a další z úspěšných reprezentantů USK PRAHA JUDO. Tato taktika vyšla. Těsně před koncem utkání Gruzínec padl na kolena, následovalo sumi gaeshi, osaekomi.. a KONEC!

Teď už svoje emoce zvládl málokdo. Folimanka se proměnila v zoologickou zahradu či psychiatrickou léčebnu, každý se oddával extázi – muselo to vše ven. Televizní štáby začaly couvat směrem ke stěnám, tady mohl skutečně někdo přijít k újmě na majetku či zdraví… 😀 Radost byla neudržitelná… a začal seriál rozhovorů – několika lidem, kteří mají tu čest být součástí týmu Lukáše Krpálka, se dostalo prostoru vyjádřit se na kameru a poslat vzkaz přímo do Tokia novopečenému olympijskému vítězi.

Na to, jak to celé dopoledne na Folimance vypadalo, se můžete podívat ve tříminutové reportáži, kterou zpracovali Sport.cz zde: LOH 2021 Tokio | Lukáši, jsi boží! Zlato judisty Krpálka rozburácelo i dojalo Folimanku – Sport.cz

Ještě to určitě není vše. Ještě se bude dlouho slavit, diskutovat, nechápat a mluvit o tom, co ten Krpoš vlastně dokázal. Tohle je ale ve zkratce to, co se událo v posledních hodinách tam, kde to všichni dobře známe.. i Lukáš – Na Folimance – našem svatostánku, který se opět po čase proměnil v hrdé místo, kde se vychovávají olympionici – pardon, vlastně i olympijští vítězové – respektive dvojnásobní.

Zapsal: Erik