• Home
  • Lukáš Krpálek už zná své soupeře na OH v Tokiu

Lukáš Krpálek už zná své soupeře na OH v Tokiu

22. 7. 2021

Netrpělivě čekal celý judistický svět. Čas losování váhových kategorií na OH byl nastaven v Japonsku ve 14:00, tedy v 7 hodin ráno středoevropského času. Kdo si přivstal, ten věděl ihned, jak se ,,karty rozdaly“. Nejvyšší představitelé IJF v čele s prezidentem Mariusem Vizerem popřáli všem 393 závodníkům (201 mužů, 192 žen) hodně štěstí a vybídli k maximálnímu fair play. A šlo se losovat!

Z pohledu českého juda byl největší zájem bezpochyby soustředěn do dvou váhových kategorií: -90kg a + 100kg. V nich má ČR po jednom zástupci – Davida Klammerta (-90kg) a Lukáše Krpálka (+100kg).

David Klammert na úvod změří síly s izraelským reprezentantem a finalistou Evropských her 2019 v Minsku Kochmanem Li. V případném druhém kole vychází vítěz z utkání Lasha Bekauri (GEO, aktuální mistr Evropy) vs Piotr Kuczera (POL).

Poslední váhovou kategorií, která se v Japonsku losovala byla ta nejtěžší mužská – nad 100kg. ,,Hlavně ne Rinera…“, říkalo si spoustu českých fanoušků juda. Ano… tento strašák v podobě dvojnásobného olympijského šampiona a osminásobného mistra Světa Tedyho Rinera ,,visel“ nad každým závodníkem. Jako nenasazený se mohl totiž francouzský reprezentant objevit v prvním kole komukoliv. V Krpošově případě se to však nestalo. Lukáš byl nalosován do skupiny D a soupeřem pro úvodní druhé kolo mu bude vítěz z klání Mahjoub Javad (IRT) vs Frey Johannes (GER). S prvně jmenovaným Krpoš nemá nejlepší poslední vzpomínku, v roce 2018 na evropském poháru v Praze se stal Íránec jeho přemožitelem v semifinálovém utkání. S německým judistou má kladnou bilanci. Pokud Lukáš projde dále, bude ho čekat někdo z trojice Grol Henk (NED), Ulziibayar Duurenbay (MGL) či Oltiboev Bekmurod (UZB). Odvěký rival – prvně jmenovaný dvojnásobný bronzový medailista z OH by byl jistě největší výzvou.

Jak vše dopadne se dozvíme již brzy. Váhová kategorie do 90kg je na programu ve středu 28.7. od 4:00, těžká váha mužů pak v pátek 30.7. ve stejný čas.

Obě cesty českých olympioniků můžete živě sledovat ve sportovní hale na Folimance přímo v dojó.

Těšíme se na setkání s Vámi!

Zapsal: Erik