• Home
  • Dan Pochop po triumfu v Sarajevu: ,,Bez silové přípravy bych nebyl tam, kde jsem“

Dan Pochop po triumfu v Sarajevu: ,,Bez silové přípravy bych nebyl tam, kde jsem“

21. 6. 2021

Velmi příjemná zpráva k nám dorazila o víkendu. V sobotu zněla v Sarajevu česká hymna! Zasloužil se o to Daniel Pochop. Evropský juniorský pohár v hlavním městě Bosny a Hercegoviny přivítal judisty a judistky ze 24 evropských států. Ve váhové kategorii do 73kg Dan nenašel přemožitele – co navíc, všechny ukončil před závěrečným limitem. V rozhovoru, který nám poskytl dva dny po svém triumfu, přiznal, že v tento den mu zkrátka ,,sedlo“ vše. A že z velké části za to vděčí své silové přípravě. Tu nabírá i s českým nejsilnějším mužem světa Jirkou Tkadlčíkem.

Dane, po jaké době si se ukázal na závodech?

Je to zhruba měsíc, kdy jsem startoval v Chorvatsku na mužském openu (evropský pohár mužů), kde jsem dvakrát vyhrál, jednou prohrál a skončilo to pro mě 9. místem.

V den, kdy jsi triumfoval v Sarajevu, si zároveň oslavil 20. narozeniny. Byla tato skutečnost pro tebe zvýšenou motivací?

Nevím, jestli tímto byla motivace větší, ale každopádně už během cesty se mi to ,,honilo“ hlavou. Zkrátka, že by to bylo fajn – nadělit si dárek. Každopádně, myslím, že jsem se pral stejně bez ohledu na toto.

Pokračovalo se v Sarajevu ve striktních bezpečnostních nařízeních ohledně Covid-19 nebo už bylo znát jisté rozvolnění?

Oproti Chorvatsku bych řekl, že pravidla byla stejná, ale ohlasy okolí a to, jak na to ostatní nahlíží, už je jiné. Bylo vidět, že nošení roušek už u spousty jedinců polevilo, není už z té nemoci takový strach.

Stihli jste něco kromě závodů? Třeba něco vidět v okolí Sarajeva?

Bohužel. A díky těm bezpečnostním opatřením už vůbec ne. Po příjezdu ihned testování, následuje izolace do druhého dne, nesmíme vycházet z pokojů a ve chvíli, kdy přijde negativní výsledek, můžeme vyjít, ale jen v ohraničeném prostoru areálu.

Všechna 4 utkání si zvítězil před časovým limitem. Které z nich bylo pro tebe nejtěžší?

Už jsem tuto otázku dostal od kamaráda a musím říct, že úplně nedokážu posoudit, možná, že s tím Švýcarem (druhé utkání ve 3. kole, 1. kolo měl Dan volný los). Soupeř byl tzv. ,,slizovej/gumovej“(směje se), což mi moc nesedí a trvalo to s ním nejdéle. Nakonec však vše dobře dopadlo.

Cítil si se v tento den tedy naprosto ve své ,,kůži“?

Stoprocentně! Tento den mi vše sedlo, dostával jsem se do svých technik, dařilo se mi po všech stránkách.

Jsi známý pro svoji maximální silovou přípravu. Cítíš, že ti to v judu pomáhá? Má to pro tebe velikou přidanou hodnotu?

Rozhodně! Moje judo je založené na síle. Dělám hodně ,,zvedačky, zalomováky a katačky“ a mám to na tom zkrátka postavené… a nebýt té síly, nebyl bych na tom tak, jak na tom jsem.

Trénuješ i s českým ,,nejsilnějším mužem světa“ Jirkou Tkadlčíkem. Jak si se k němu dostal?

Byli jsme spolu jednou na rozhovoru v Brně, Jirka si mě všiml, začali jsme se bavit. Ptal se mě, co dělám za sport, jak často posiluju, atd. Následovalo jeho pozvání na trénink – tam mi sdělil, že jsem na svoji váhu předvedl pěkné výkony, tak mi udělil divokou kartu na jeho závody, které jsem vyhrál a od té doby naše spolupráce začala. Musím říct, že jsme si velice sedli, jak po sportovní, tak lidské stránce. Považuji ho za jednoho z mých nejlepších kamarádů.

Dane, co bude následovat po Sarajevu?

Tak, vrcholy jsou poměrně jasné. Je to ME a MS juniorů. Časově je to nejblíže příští týden turnaj v Coimbře – evropský pohár. Tam chci udělat medaili a pokračovat ve své cestě směrem ke zmíněným vrcholům.

Zapsal: Erik