• Home
  • Bronzový Krpoš z evropského šampionátu

Bronzový Krpoš z evropského šampionátu

20. 4. 2021

A zase máme důvod k radosti! Již tradičně se o to postaral Lukáš Krpálek. Ten se zúčastnil poslední mise před OH v Tokiu – dle posledních vyjádření totiž vynechá světový šampionát v Budapešti, který se koná v půli června.

Cesta k bronzové medaili začala přes běloruského závodníka Aliaksandra Vakhaviaka. Ten před dvěma měsíci dokázal Krpoše vyřadit na GS v Tel Avivu a bylo mu tedy co oplácet. Lukáš působil od samotného počátku zápasu jako fyzicky připravenější, což nakonec rozhodlo. V posledních vteřinách Bělorusa zalehl a udržel. Podobný scénář se odehrál i v následujícím utkání s Matiashvilim z Gruzie. I tady nakonec těšně před koncem zápasu po několika pokusech o nasazení páky došlo k držení a následnému ,,odplácání“ soupeře.

A šlo se do semifinále! Jen stěží bychom našli soupeře, který je historicky Lukášovi více proti ,,srsti“. Nizozemec Grol Henk, který se do semifinále dostal přes ,,bratrovražedný“ souboj se svým krajanem Meyerem, kdy k ,,fackám“ nebylo daleko, bohužel drží vzájemnou bilanci s Krpošem výrazně ve svůj prospěch. V samotném utkání Grol působil jistějším dojmem v úchopu, Lukáš brzy nasbíral dvě shida a nebyl čas už něco složitě vymýšlet. Nástup do ogoshi z kolen Nizozemec okontroval a poslal olympijského šampiona do bojů o bronz.

V něm čekal Izraelec Or Sasson. S tímto judoka má zase pro změnu výbornou vzájemnou bilanci Krpoš. V minulosti jej porazil mnohokrát, sebevědomí mělo být na straně Lukáše. A taky, že bylo. S rychlostí, jakou nastoupil v polovině utkání do nízké seoinage – to bylo až neuvěřitelné – wazari. Zřejmě nejsvětlejší Krpošův moment celého šampionátu. Pokud jím tedy nezvolíme fakt, když v posledních deseti vteřinách Izraelec vyrovnal přidělením wazari na svou stranu. Tohle ho nesmí nahlodat, mysleli si snad úplně všichni, kdo Lukášovi fandili. Naštěstí nenahlodalo. V golden score už po pár vteřinách Krpoš opět zaútočil svým osoto gari a nominoval se na stupeň vítězů.

Parádní vzpruha před OH v Tokiu, které už ,,klepou“ na dveře.

Zapsal: Erik