• Home
  • Běloruská senzace na Grand Slamu v Izraeli utnula Krpálkovi cestu turnajem

Běloruská senzace na Grand Slamu v Izraeli utnula Krpálkovi cestu turnajem

23. 2. 2021

Velmi nezvyklý pohled se naskytl českým fanouškům juda. Ti viděli v sobotu 20.2. prohru Lukáše Krpálka hned v úvodním kole na Grand Slamu v izraelském Tel Avivu. Pojďme tedy popořadě. Krpoš po týdenní přípravě v maďarské Tatě (psali jsme dříve) ihned bezprostředně po jejím skončení nasedl do letadla a odletěl k prvnímu ,,velkému” turnaji v roce 2021. Ani zde se nevyhnul přísným bezpečnostním opatřením a musel strávit dva dny na hotelu v tzv. ,,bublině” – tedy stavu, kdy jinam než na trase hotel a hala závodník nesmí zavítat.

Společnost mu z českého týmu dělaly dvě spolureprezentantky: Věra Zemanová a Renáta Zachová, které si na turnaji připsaly úvodní výhru a následnou prohru. A samozřejmě trenér výpravy Jaromír Ježek.

Poslední závodní den – v sobotu, byly na programu nejtěžší váhové kategorie mužů a žen. Tím pádem se dostalo i na Krpoše a mohl se tak představit v prvním kole proti běloruskému závodníkovi  Alieksandrovi Vakhaviakovi, kterého moc dobře zná. Tento reprezentant je tradičním účastníkem přípravného kempu v Nymburku a mnohokrát nejen na něm v rámci randori poměřil síly s českým judistickým fenoménem.

Krpoš vstoupil do boje aktivně, v úchopu si byl jist, dominoval. Občas Bělorus dokázal zastrašit nepříjemnou nožní technikou, ale nic, co by mělo Lukáše rozhodit. Až přišel osudový moment! Zhruba v polovině utkání po Krpošově ouchi gari a následném přesunu na zem, Bělorus přetočil Lukáše na bok – wazari! ,,Cože, tohle se boduje?”, rezonovalo v tento moment nejednomu českému fanouškovi. Ano, dle pravidel správné rozhodnutí.

Od této chvíle už se utkání ,,hrálo” jen na jednu stranu. Krpoš ,,mačkal” soupeře, snažil se ho udolat všemi možnými prostředky – vytrestat, hodit, to je jedno, ale hlavně porazit. Co naplat, Bělorus všechny ataky ustál, v poslední vteřině dostal druhé shido – ale to už mohl slavit vítězství.

I přes Lukášovu prohru však zůstal dojem z jeho výkonu velmi pozitivní. A již brzy bude další příležitost k tomu, abychom mu drželi palce.

Zapsal: Erik