• Home
  • Umanutý „zemař,“ který nedal pokoj dokud neudolal soupeře po svém.

Umanutý „zemař,“ který nedal pokoj dokud neudolal soupeře po svém.

17. 6. 2020

Kdybych měl vybrat symbol pro Sutemi-Waza a Katame-Waza v jediné konkrétní osobě, pak by se jím stal Katsuhiko Kashiwazaki. Tento neuvěřitelně rychlý a precizní judista, který ovládal a dodnes ovládá fenomenálně techniku Tomoe-Nage, ale i mnoho dalších, v bojích na zemi zavařil nejedné světové špičce. Píšu o něm v minulém čase ve vztahu k jeho závodní kariéře, ale on ovládá svoje umění perfektně dodnes, kdy se dožívá v letošním září v plné síle a svěžesti 69 let. Stále vyniká neuvěřitelným pohybovým rozsahem, v pohodě dělá svoje oblíbené kliky na jedné ruce a vyučuje judo.  Málo už se ví, že je velkým odborníkem technik Kata.

To, co dnes vštěpují všichni trenéři, kteří mají snahu zdokonalovat svoje závodníky v technikách na zemi, tedy precizní důslednost na zafixování vršku těla a poté se věnovat uvolnění zablokovaných nohou ze sevření soupeře, to měl Kashiwazaki vypiplané do absolutní dokonalosti. Jeho tradiční svázání soupeřovy ruky pomocí uzle připomínajícího Ude-Garami a následně svázání cípem Judo-Gi, nebo Obi, jsou pro něj naprosto typické. Trpělivá a přitom stále pokračující práce s uvolněním nohy ze sevření nedávala rozhodčím většinou možnost utkání přerušit a tím si tento výjimečný zemař došel pro mnoho důležitých vítězství. Naprosto špičkovou ukázkou je jeho souboj ve finále MS 1981 v Maastrichtu, kde na svém rumunském soupeři Constantinu Niculaeovi pracoval po krásném hodu na svou typickou Tomoe-Nage, do které nastupoval pomocí kombinace s Ko-Uchi-Gari pokračujíc do střihu nůžek nohama (tehdy ohodnoceno jako Koka!) více jak jeden a půl minuty do vyhlášení Ipponu. Když se podíváme na záznam, možná by to nepřerušovali rozhodčí ani dnes, kdy je boji na zemi dáván podstatně menší prostor.  Mimochodem, toto MS bylo velmi úspěšné i pro tehdejší Československo, když na něm ve finále váhy – 65 kg vybojoval stříbro Pavel Petřikov st. s tehdy také velmi vynikajícím Japoncem Yasuhiko Moriwakim a bronz přivezl ve váze + 95 kg Vladimír Kocman, který porazil tehdy východního Němce Freda Olhorna. Na pátém místě se umístil v – 78 kg Roman Novotný, který později z ČSSR emigroval na tehdejší tzv. západ. Možná by mohlo být zajímavostí i to, že zvítězil ve váze – 78 kg Angličan Neil Adams, kterého dnes slýcháme s jeho typickým hlasem a důrazem na. „The massive technique, nebo the massive attempt..atd.“  jako komentátora přenosů světových judistických akcí a který je specialistou pracujícím pro IJF. Porazil ve finále Japonce Jiro Kaseho.

Katsuhiko Kashiwazaki je spjat s proslulou univerzitou Tokai. Je vícemistrem světa z roku 1975 ve Vídni, kde podlehl Yoshinaru Minamimu. Mistrem světa  z již zmíněného šampionátu v roce 1981 v holandském Maastrichtu. Rovněž je čtyřnásobným vítězem své váhy v All Japan (mistrovství Japonska), kde byl ještě jedenkrát druhý a dvakrát třetí. Je vítězem Jigoro Cup Tokyo 1982, vítězem a medailistou několika velkých mezinárodních soutěží. Především je ale dnes vynikajícím učitelem juda a inspiroval k zdokonalení se v technikách Sutemi a Katame – Waza zástupy lidí milujících náš sport. Jeho technika „svázané ruky“ a následné práce v pozici na boku – polosedu se mi zdá být ojedinělá a asi bych mu přiřkl když ne prvenství, pak rozhodně největší četnost použití. Alespoň podle toho, co nabízí YouTube k prozkoumání. Je to dost odlišný postup od téměř vždy  používanější polohy v leže na soupeři, nebo na zádech pod ním. Je daleko přehlednější a umožňuje dobrou manipulaci při uvolňování nohy ze sevření. Jenže…, vyžaduje to něco, co prostě nesvede každý, protože jinak by to každý dělal. A to nejlépe uměl a možná stále dodnes umí Katsuhiko Kashiwazaki.

Zapsal: Čermoš

Video – Zdroj / Video – Source: YouTube

Foto: Google

 

Kashiwazakiho souboje

 

Obsáhlý a vynikající videoseminář: Ne-Waza of Kashiwazaki

 

Finále MS 1981 Petřikov vs Moriwaki

 

Finále MS 1981 Adams vs Kase