• Home
  • Naoki MURATA byl jedním z největších odborníků na techniky a historii juda, i díky jemu je judo dodnes dochováno v originální podobě

Naoki MURATA byl jedním z největších odborníků na techniky a historii juda, i díky jemu je judo dodnes dochováno v originální podobě

16. 4. 2020

Teď prostě asi nejsme v období dobrých zpráv a můžeme jen doufat, aby jich bylo co nejméně. Mezi ně patří i ta, že jsme 14. dubna 2020 ztratili ve světovém judu jednoho z nejvíce erudovaných odborníků v našem sportu. Ovlivnil i naše děti stejně tak, jako nás všechny, kdo se judem zabývají v jakékoliv formě, protože díky jeho opravdu usilovné práci je mnoho informací z technik juda a informací z historie juda uspořádáno, prověřeno a dochováno. Mohli jsme se s ním setkávat jak v 2. patře Kodokanu, kde sídlí muzeum, tak v ostatních patrech, kde se v judogi věnoval výuce juda v praxi. A dělal to velmi dobře.

Naoki MURATA, 8. DAN,  byl kurátorem Muzea Kodokan a po několikaletém dopisování jsem se s ním poprvé pozdravil v srpnu 2019 během MS v Tokiu a následně jsem s ním trávil čas, kdy mi pomáhal objasnit a ujasnit některé moje dotazy v lednu 2020, v jeho pracovně v Kodokanu. Měl jsem k němu opravdu velký respekt, protože měl velmi hluboké znalosti z historie juda, ale i jiných bojových umění. Byl skutečným odborníkem na techniku juda a v oblasti kat. Mluvit s ním ale nebylo těžké, protože pokud poznal opravdový zájem, dokázal se velmi otevřít a snažil se poskytnout co mohl. A bavilo ho to.

Narodil se v roce 1949 v Tokorozawa, Saitima, což je blízko Tokia. Vystudoval Fakultu fyzikálních věd, obor bojových umění v Tokiu a získal titul MA v oblasti fyzické zdatnosti sportu. Během svého života byl instruktorem – koučem ve více než deseti zemích, pracoval jako profesor asistent na Univerzitě Kagawa, v červenci 2008 byl jmenován vedoucím ředitelů Japonské akademie Budo, předsedou Výboru pro vzdělávání a šíření judo federace All Japan Judo Federation a členem rozhodčího výboru federace. V roce 2013 mu byl udělen 8. dan v Kodokan judo.

Pro judo je historie důležitá. Uchovává nejen fakta z osy dějin, ale také se stará o to, aby principy a poslání juda  tak, jak je vytvořil Jigoro Kano Shihan , ale i původní techniky juda zůstaly v co nejoriginálnější podobě pro příští generace. Aby techniky juda nezapadly a nerozplynuly se v přívalu nových stylů. Pokud někdo opravdu pro toto žil a dělal to naplno, pak pan Naoki MURATA na 100%. Tento mistr bude světovému judu hodně chybět. Čest jeho památce!

 

Mnozí jej mohli potkat jako zástupce Kodokanu při festivalech v Poreči

 

Při výuce Kime No Kata, ovládal to do sebemenších detailů

stejně tak Ju-No-Kata….a potom úplně všechny ostatní