• Home
  • KODOMO NO KATA – dobrá cesta k výuce základů mladých judistů, vhodná i k opravám těch pokročilejších

KODOMO NO KATA – dobrá cesta k výuce základů mladých judistů, vhodná i k opravám těch pokročilejších

9. 4. 2020

Společným úsilím Kodokanu, IJF a Francouzské federace juda byla vytvořena „KODOMO NO KATA“ hlavně pro děti, které chtějí získat pevné základy juda. Je to materiál určený k tomu, aby si jej osvojil trenér (Sensei) a následně do něj zasvěcoval svoje žáky. „Kodomo-No-Kata“ zahrnuje prolog a sedm, vzestupně na sebe navazujících stupňů. Je koncipována tak, aby zahrnovala všechny pohyby a techniky, které mají být zvládnuty v každé úrovni.
Počínaje tím, jak si sundat boty při vstupu do dojo, přes demonstraci směrů vychylování, mládeži přizpůsobených provedení technik až po základní prvky ceremoniálních náležitostí. Je koncipována tak, aby se děti mohly postupně učit postoji, pádům a základním pohybům umožňujícím správné provádění technik a v neposlední řadě i správnému a požadovanému chování na tatami.

Před karanténou jsem s tím začal trochu pracovat a pokud se můžu podělit o zkušenost, pak musím potvrdit, že i u starších žáků mi některé prvky pomohly v tom, aby se borci dostali do správného postoje jak v pozici Toriho, tak Ukeho a ke správnému provedení některých technik i v tom případě, že se jim to před tím tolik nedařilo. A postupné zavádění (spíš trvání na nich) klasických a standardních prvků etiky i etikety juda nikomu neuškodilo.

Jako ve většině případů, i zde to bude o ochotě něco přijmout a aspoň vyzkoušet, což je na rozhodnutí každého trenéra. Nicméně, toto vypadá pro dobré základy juda jako šikovná věc.

Zapsal: Čermoš

Video – zdroj: YouTube