• Home
  • Dnes si připomínáme 84. výročí založení svazu Jiu-Jitsu, předchůdce dnešního ČSJu

Dnes si připomínáme 84. výročí založení svazu Jiu-Jitsu, předchůdce dnešního ČSJu

3. 4. 2020

Sportovci – judisti, přátelé juda a všichni, kdož máte cokoliv s naším sportem společného,

probudili jsme se do dvaadvacátého dne karantény, která udělala a pravděpodobně ještě udělá nejdelší pauzu v našem trénování na tatami, v soutěžích a ve všem, co se dá dělat v kolektivu a v judogi. Nicméně, nepoložilo nás to a určitě nepoloží, protože náš sport má obrovský potenciál a možnosti, jak se dočasně připravovat i individuálně a bez přítomnosti v doju. To, co prof. Jigoro Kano judu vložil do vínku je také složka výchovná a vzdělávací. Kromě možnosti připravovat se v Tandoku Renchu či samostatnými nástupy s pomocí expanderů, zavěšeného kimona apod, kromě možnosti fyzické přípravy, je i hodně věcí, které by měl slušně vychovaný judista zvládat hlavou. Názvy technik a ostatní japonská judistická názvosloví, historie juda světového, ale také toho našeho, českého a donedávna československého a jak si přál Kano Shihan, k judu by měl patřit i dobrý celkový všeobecný rozhled. Teď je ta doba, kdy bychom asi měli v tomto hodně věcí dohnat.

Dnes si připomínáme 84. výročí, kdy v Praze, v Černé ulici byl ve večerních hodinách založen Československý svaz Jiu-Jitsu a jeho prvním předsedou se stal neúnavný stoupenec učení prof. Kana, československý přírodovědec a známý mykolog, pan prof. Dr. František Smotlacha. Tento propagátor sportu a Jiu-Jitsu již v letech 1907 až 1910 začínal s výcvikem, dle tehdy obstarané německé publikace. Měl jednu knihu s obrázky a popisky a tím začalo vše. Podrobnou historii si každý může snadno dohledat na internetu a není potřeba ji opisovat sem. Je ale možná vhodné si právě teď připomenout a možná uvědomit, že vypiplat tehdejší Jiu-Jitsu do pozdější podoby Juda, aby se z něj i u nás a také na dnešním Slovensku stal sport takový, jakým je, byl opravdu velký počin a měli bychom vzdát aspoň tichou úctu. Protože my už nebudeme muset začínat tzv. „od píky,“ ale na tom, co jsme již dlouho dělali, pro co jsme měli již dobré podmínky a kdy je „pouze“ potřeba ukázat pevnou vůli a lásku ke svému sportu.

Při této příležitosti a v této situaci je určitě na místě zatleskat všem trenérům, kteří se starají o své sportovce aspoň pomocí toho, co je po ruce, zejména asi internetu. Je vás tam hodně a s vámi i hodně námětů a povzbuzování. Pomoc rodičů a někdy i prarodičů je nyní také nezastupitelná. Děkujeme. Všechno se teď hodí a jakýkoliv nápad, jak zejména mládež udržet v kontaktu, dodat jim motivaci a pomoct jim vydržet je skvělé. To by určitě všechny otce zakladatele, včetně pánů profesorů Jigoro Kana i Františka Smotlachy mohlo těšit.

Zapsal: Čermoš

Foto: z archívu Z. Kasíka

Na obrázku v náhledu na homepage: 1. Mistrovství Čech a Moravy 28.05.1940 v Praze, v Radiopaláci. Zvítězili zprava: M. Tůma, A.A. Lebeda, K. Zrůbek, F. Černý. Titul mistra všech vah získal K. Zrůbek. Prof. Smotlacha první zprava v obleku.

Prof. Smotlacha byl rovněž zakladatelem Vysokoškolského sportu, r. 1910, odtud se postupně zrodil i pozdější klub TJ Slavia VŠ Praha, dnešní USK PRAHA JUDO, který až do otevření haly na Folimance v r. 1976 trénoval v původním doju v Černé ulici č. 7, tzv. „na Maratónu.“