• Home
  • Tandoku Renschu se týká i přípravy v Ne-Waza

Tandoku Renschu se týká i přípravy v Ne-Waza

2. 4. 2020

Nácvik technik bez soupeře v Tachi-Waza se zdá každému judistovi přirozený, ale pro techniky na zemi tolik obvyklý není. Tedy aspoň u nás ne. Přitom Japonci to mají zažité docela dobře a také je to na jejich judu znát. Když už na nás udeřila tato zkouška pevné vůle a trpělivosti, měli bychom z toho vytřískat co se dá. Přiznejme si, že obecně Tandoku-Renschu se normálně moc nevěnujeme, ale současná situace nás k tomu přímo nutí. Nicméně, měli bychom to spojit i s přípravou a průpravou pro techniky v Ne-Waza. Je pravdou, že i na internetu je příkladů pro samostudium Ne-Waza podstatně méně, než pro Tachi-Waza. Ale, najít se dá. Připojujeme několik příkladů, na nichž se můžete chytit a inspirovat.

Nejprve nabízíme ukázku toho, že Tandoku-Renschu v Tachi-Waza je v Japonsku ctěná disciplína a má i svou sestavu, kterou můžete vidět při každoroční slavnosti v Kodokanu zvané Kagami Biraki, což v překladu znamená „Otevírání zrcadla.“ Celkově je to v Japonsku tradice stará přes 300 let a pochází z doby šógunátu Tokugawa. Tento ceremoniál se používá při zahajování něčeho nového, v Kodokanu nové sezóny na začátku roku. Zrcadlo je jedním z císařských pokladů dodnes (spolu s mečem Kusanagi a drahým kamenem – klenotem, Jasakani No Magatama). Přístup k nim má pouze císař a několik kněží. I při korunovaci jsou zahaleny látkou a nejsou vidět. Jsou pro Japonce tím, čím pro nás naše korunovační klenoty, které ale my máme možnost jednou za pár let vidět při jejich vystavení. Japonci ty jejich nikdy, a to ani členové císařské rodiny.

Tandoku Renschu Kagami Biraki, Kodokan :

 

Následují motivační videa z průpravy technik Ne-Waza bez soupeře. Jsou tam i záběry, kdy (vynikající) Sensei Hiroshi Katanishi i další ukazují použití ve spolupráci se soupeřem, ale k tomu se teď my většinou, pokud nemá někdo to štěstí, že má doma sourozence, nebo rodiče judistu , nebo někoho, kdo je ochoten se od něj nechat trápit, tak k tomu se nedostaneme. Proto si vystačme s tím co máme, ale bylo by dobré udržet si i v této „ilegalitě“ svůj tréninkový režim a posílit svoji vůli, než to skončí. Měli bychom si rozdělit tréninky na ty kondiční, které nyní sice asi převažují a na ty technické, pro které nás mohou inspirovat právě tato videa.  Sestavme si Uchi-Komi v Tandoku-Renschu jak pro Tachi-Waza, tak Katame-Waza (kdo chce tak Ne-Waza). Připravme si časovou osu co kdy budeme dělat na papír a udělejme si týdenní plán. Ten můžeme týden po týdnu obměňovat, abychom aspoň co se dá nepadali jen do stereotypu. Veďme si záznamy o tom, co a kolik jsme natrénovali. Asi jen tak se dá nyní suplovat aspoň trochu to, co nám chybí všem, a sice opravdový trénink na tatami a hlavně pohromadě. Ale lepší je vždycky dělat něco, než nic a na tatami se vrátíme a tohle se nám bude hodit. Vydržet!

 

Náměty pro individuální nácvik na zemi: