• Home
  • Začátek června nás zastihl v Györu, Venray, Čluj Napoče, Leibnitzu, Prachaticích a nejmladší v Pardubicích

Začátek června nás zastihl v Györu, Venray, Čluj Napoče, Leibnitzu, Prachaticích a nejmladší v Pardubicích

10. 6. 2019

Je toho hodně a na vypisování času výrazně ubývá. Nicméně, v poslední době jsme pojížděli po Evropě a poprali se jak se dalo. Zaslouží se, byť lehce zpětně, vypíchnout některé akce.

Minulý týden v Györu z USK PRAHA JUDO reprezentovali Česko na Evropském poháru U15 Dominik Dědek, Štěpán Vojtěch a Ondřej Zita. Ve dvaačtyřicítce si to Dominik se Štěpánem museli rozdat o bronz a ten vyšel tentokrát na Dominika, páté místo Štěpána je rovněž velkým úspěchem. Ondra Zita vybojoval sedmé místo a všichni tři mají první zkušenost z turnaje takovéhoto evropského formátu.

Ve Venray, rovněž o týden zpět, obhájili naši medailovou čest Jan KARBAN v sobotu ve váze do 42kg a v neděli Sára ZITOVÁ do 48kg. Oba podali nadstandardní výkony a po zásluze byli odměněni velkými těžkými kovy.  Jinak ale i všichni ostatní podali moc dobré výkony. Úplně prvním byl na tatami Šimon BERKA a jediné na co trochu doplatil  byl zákaz držení kolem ramen. Protože jinak by vše suverénně odházel na Ippon. Odjel se skóre 1:2 a odevzdal vše co šlo do svých bojů. Ve váze do 38kg zasahovali do dění Jakub TOMŠŮ, Petr MITKOV a Václav KOUDELKA, ale na finálové boje to nestačilo . Slušný maraton absolvoval ve dvaačtyřicítce Štefan SUŠICKÝ a to nejen sedmi zápasy, ale i jejich délkou, kdy se doslova vykoupal v několika dlouhých Golden Score. V této váze ještě až do nejužšího výběru zasáhli Viktor STEČÍNSKÝ a Daniel LUXEMBURK, Martin FICTUM absolvoval dva zápasy, ale soupeře se mu nepodařilo ten den porazit, tak příště. Měli hodně práce a prohráli nakonec čestně a po velkých bitvách, zápasů měli moc a moc. Jan KRYL v 46ce měl před sebou již třetí vyhrané utkání, kdy vedl, ale chybička se před gongem vloudila a přestože šel do repasáží, ve čtvrtém utkání podlehl. Do 50kg soutěžil Jakub ČERMÁK a předvedl snahu o technické pojetí a předvedl bojovnost a nasazení. V Holandsku neuznávali Sukashi techniky, tudíž přišel o jeden čistý Ippon a následně málem i o bradu, přes kterou ho nechal rozhodčí urvat, přese vše ale ýkon výborný. Ve váze do 66 kg soutěžil Petr MAXA a je rovněž nakonec bez umístění. Celkové pojetí ale zapůsobilo dobře, odepráno toho bylo nepočítaně a není důvod k nespokojenosti. Adéla ŠIMŮNKOVÁ byla jedinou zástupkyní v mladších kategoriích a měla blízko k bronzu, ale jejím handicapem se stal zákaz páčení, jinak by to vše asi dopadlo trochu jinak. Přesto dokázala dojít až na páté místo a k tomu se určitě pogratulovat musí.

V ten samý den nastoupili dorostenci USK PRAHA JUDO do II. kola Dorostenecké ligy v Prachaticích a postupují do dalších bojů zapsaní na 3. místě.

Rumunské město Čluj Napoča hostilo tradiční turnaj v EJO s účastí našich Jakuba Ječmínka a Michala Horáka, kteří tentokrát medaile nepřivezli. Obdobně tomu bylo v rakouském Leibnitzu, za účasti Eduarda Zděnovce a Lukáše Pečenky. I takové jsou někdy bilance.

A v Pardubicích si svoje bojovnické ostruhy přibrušovali nejmenší. Samuel Hall si došel až do finále pro krásné stříbro. Matěj Dostál to ustál a za to dostal bronz, pěkný výkon. Ve finálových bojích se utkal o třetí místo Domča Stečínský, ale tentokrát to bylo prostě za pět a trojku pobral soupeř, i tak bodované místo je fajn.

Sezóna nám končí a možná je to na chvíli i dobře. Je potřeba nabrat nových sil a nového nadšení do soutěží. Od Vánoc potud to nebylo věru s námi vůbec zlé, když si to tady prolistujeme zpětně, tak na váhu máme medailí pěkných pár kilo a zážitků z cest asi ještě víc. Pomalu je na čase zatáhnout trošku do vozovny, čapnout vysvědčení a mazat na prázdniny.

I když.…..budeme muset ještě chvilku počkat na Aničku Polnickou, protože na konci června jí čeká ve Varšavě její první ME a u toho bychom, i když ne asi všichni přímo v hale na místě, ale doma u PC či aspoň v duchu, být měli. Budeme jí fakt moc a moc držet pěsti, protože Kóňa je dříč a nějaký ten z bodovaných výsledků by jí nejen slušel, ale podle mě i mohl patřit.

Zapsal: Čermoš

Dominik DĚDEK, první zprava na 3. místě Evropského poháru U15 v Györu

Jan KARBAN, první zprava, na 3. místě turnaje ve Venray

Tradiční posezení po turnaji ve Venray v Mönchengladbachu

Nejmladší v Pardubicích také zabrali….