• Home
  • Svět mládne. 17 letá teenagerka vykosila na MS v Baku -48kg, včetně olympijské vítězky a dvou mistryň světa

Svět mládne. 17 letá teenagerka vykosila na MS v Baku -48kg, včetně olympijské vítězky a dvou mistryň světa

21. 9. 2018

Tak…a teď co s tím? Slečna z Ukrajiny, Daria Bilodidová, co je vytáhlá jak brčko do Kofoly, je jí 17 let, už od roku 2015 sbírá medaile ze světových špičkových soutěží včetně zlata z MS i ME dorostenek , vyhrála si GS Paris, GS Düsseldorf, nebo GP Zagreb, si nakonec vyprala v Baku titul Mistryně světa seniorek 2018 a zajistila si tak na rok právo nosit na zádech červený backnumber. Sen většiny judistů a judistek, kteří berou svůj sport vážně a dávají do něj vše. Jí se to splnilo ve věku, v němž nemálo bývalých judistických špiček teprve s judem vůbec začínalo. Ve světě, i u nás. Např. náš první olympijský medailista Vladimír Kocman v šestnácti letech. Nezmar, bojovník (i sám se sebou) a všesportovec Vilda Šefl v sedmnácti. Dnešní sportovní ředitel IJF, akademický mistr světa a také bývalý trenér někdejšího střediska vrcholového sportu mládeže na Folimance, Vladimír Bárta, nezačínal rovněž v žákovském, ani dorosteneckém věku.

Každý trenér by zaplesal a neodmítnul. Když váš svěřenec dojde k takové metě a ještě k tomu s takovou zásobou úspěchů, které tomu předcházely a jen potvrzují, že to není určitě náhoda a zrovna velká klika ten den, tak nezbývá, než se tomu poddat a užít si to. Daria se pere navíc opravdu efektivně, s fantastickým nasazením a technicky. Její Sankaku, díky dlouhým nohám je smrtelné, stejně jako když zasekne Ouchi-Gari, nebo Uchi-Matu. Šikovná v úchopu. Důsledná v přechodech z postoje na zem….zkrátka vše, co denně soukáme našim svěřencům na trénincích do hlavy a ono to jde tak pomalu…

Jen by mě to maličko nutilo se zároveň trošku obávat, co dál? Tak samozřejmě ještě Olympiáda 2020 a ještě k tomu v Tokiu, kolébce juda, to se prostě musí a je to při pohledu na šňůru úspěchů Darii Bilodidové další jasně zaměřený bod. Bude jí devatenáct. Před sebou ještě sedm, osm, možná devět let kariéry. Moc bych si přál tuhle závodnici ještě vidět růst (do výšky už tedy radši ani ne) a předvádět tohle pěkné a opravdu bojovné judo. I když…jestli by to mělo být tak, že její superkariéra by měla proběhnout rychle a intenzivně, stejně je dobře, že se ukázala. Určitě je pro dívčí (rozhodně ale i chlapecké) judo obrovskou inspirací a holkám dala směr.

Jí popřejme k fantastickému úspěchu a sobě popřejme, ať se máme ještě dlouho co dívat na perfektní a pohledné judo pohledné slečny z Ukrajiny.

Zapsal: Čermoš

Foto: Courtesy IJF