• Home
  • O pezinkové judo-chaloupce a víkendovém miniturné.

O pezinkové judo-chaloupce a víkendovém miniturné.

18. 10. 2016

Tentokrát jsme pro naše víkendové miniturné naplánovali okruh Praha – Pezinok – Kolárovo – Pezinok – Krems – Praha. Dá to bratru 986 km a celkem skoro 12 hodin řízení, ale co by jeden pro dítě neudělal. Někteří účastníci zájezdu zvolili poloviční nálož a po turnaji v Kolárovu zamířili domů, někteří objeli celé kolo. Zážitek to byl ale dobrý pro všechny.

Pátek jsme strávili tréninkem u spřáteleného 1. Judo klubu Pezinok v naprosto úžasném prostředí, kterým je jejich Judo Aréna, postavená od základu pro tento účel a vybavená se vším všudy. Kromě velkého tatami, okolních sedaček pro návštěvníky, skvěle zařízené posilovny, ochozu s barovým posezením a dokonalého sociálního zázemí jsou přímo v budově dva prostorné pokoje s 18 lůžky, vešla by se i nějaká přistýlka a tak mají návštěvníci možnost ubytování pár kroků od tatami. Pokud by došlo na nával a sjelo se více lidí na kemp, je v dojo na žíněnce místa spousty. Každá budova, která stojí za pozornost má zpravidla poblíž nějaký monument. Judisti v Pezinku ho mají také, dokonce pojízdný a to v podobě krásného, moderního a na první pohled bezpochyby judistického autobusu, vedle kterého pro jistotu parkuje ještě jeho předchůdce….asi aby mu nebylo smutno, tak mají raději dva. Pro oddíly, kde řeší cestování na soutěže, nebo sdílené tréninky několikrát měsíčně a bez rodičovských aut nedojedou ani za roh to je možná hůře představitelné. Ale Josef ml., Martin a Josef st. Tománkovi tohle všechno nějak dokázali vyřešit a zařídit a výsledkem je skutečnost, že děti se u nich jednoduše mají. A baví je to, Tománky i děti. Fajn prostředí neudělá jenom budova, ale hlavně atmosféra, která tam je, a je fajn stejně jako to prostředí. Dokonalá kombinace pro takovou, řečeno s nadsázkou, pezinkovou judo-chaloupku.

V sobotu ráno jsme někteří vyrazili s kamarády ze Slovenska jejich busem do Kolárova, aby naši závodníci a závodnice zabojovali o ty kousky železa, o které jde především. Turnaj byl národnostně za účasti Slováků, Maďarů a Čechů (zastoupených výhradně JUDO USK PRAHA). Úroveň byla tzv. „řezací,“ protože díky uvolněnějším pravidlům v technikách a standardním pravidlům v rozhodování (za pasivitu, odtlačování, stahování, vyšlapování je prostě shido nejpozději na podruhé a i v žácích se během 2 minut dá vyloudit shido počtvrté rovnající se hansoku make) se to podle toho taky tedy „řeže.“ To ale víceméně platí i o Rakousku, kam jsme jeli další den. Některé boje byly opravdu na absolutní maximum a stoprocentně jedním z nich, ne-li tím ze všech nejvíc, bylo utkání Štefana Sušického o semifinále. Proti němu nastoupil soupeř, řekl bych objemově tak o cca třetinu mohutnější, kluk drsňák, takovým říkáme bijec a jeho nejoblíbenějším chvatem byla kravata s hodem na hlavu. Sám nevím, jestli bych ještě vstal a šel do toho znovu, taky nevím, proč konkrétně tohle rozhodčí neřešil, ale bezpečně vím, že Šůša se vzpamatoval, vydržel, nakonec ho opravdu zbil a pro jistotu udržel. Celo-halový aplaus byl zasloužený a musel mu zvonit v uších do rána stejně tak, jako ty dvě mordy co schytal. Nicméně s medailí na krku se tvářil naprosto spokojeně.

Dále ve zkratce: „Ondra Zita se nechal inspirovat svými nedávno nabytými zkušenostmi a v sobotu v Kolárovu i v neděli v Kremsu házel borecké učimaty. Dominik Dědek nedal nikomu šanci a ve finále ani našemu hrdinovi dne Šůšovi. Péťa Maxa vyřídil 4x své soupeře i přesto, že šel kvůli jednomu kilu navíc v kategorii -55kg. Vtipné je, že to samé udělal druhý den v Rakousku opět. Za tento víkend by mu slušela přezdívka: „Maxič Zátočka.“ Sára Zitová a Anička Polnická neudělaly chybu a s přehledem si šly pro medaili na stupínek č.1., Sára ze zvyku i v neděli. Honza Kačírek a Kuba Čermák se opět potkali ve finále a bojovali velmi pěkně, vyhrál po 2 minutách na waza-ari Honza a oba se předtím kvalitně porvali se svými tradičními slovenskými rivaly Jankovičom a Kóšikom na výtečnou. Kuba v neděli ještě vyhrál (musím říct moc hezky) turnaj v Kremsu. Ve starších si zazávodil Ondra Kuncl o kategorii výš (-46kg) a byl nekompromisně lepší. Takže první.“

Bilance Kolárovo: závodníků a závodnic 9, zlato 7x, sříbro 2x, bronz 0.

Bilance Krems: závodníků a závodnic 4, zlato 4x, stříbro 0, bronz 0.

Výsledky:

U11:

ZITA Ondra, 4:0, 1.místo – Kolárovo

ZITA Ondra, 3:0, 1.místo – Krems

DĚDEK Dominik, 4:0, 1.místo – Kolárovo

MAXA Petr, 4:0, 1.místo – Kolárovo

MAXA Petr, 4:0, 1.místo – Krems

SUŠICKÝ Štefan, 3:1, 2.místo – Kolárovo

 U13:

KAČÍREK Jan, 4:0, 1. místo – Kolárovo

ČERMÁK Jakub M., 3:1, 2.místo – Kolárovo

ČERMÁK Jakub M., 3:0, 1.místo – Krems

ZITOVÁ Sára, 2:0, 1.místo – Kolárovo

ZITOVÁ Sára, 2:0, 1.místo – Krems

U15:

KUNCL Ondra, 2:0, 1.místo – Kolárovo

POLNICKÁ Anna M, 2:0, 1.místo – Kolárovo

Závěrem: V Pezinku mají v březnu turnaj, zpravidla v sobotu a v neděli pořádají pěkný tréninkový den, kde se dají potkat při troše štěstí šikovní mladí judisté z Ukrajiny, Rakouska, Maďarska, Slovenska….možná by stálo za to dát si je do kalendáře. A Pezinok je skoro Bratislava, s pauzičkou za 3,5 hod. z Prahy…

 

Zapsal a za text zodpovídá: Čermoš

1

 

2

6

3

p

~

M

8

9

10

11

 

14

15

16-2

M

M

M

12

M