• Home
  • Fešáci na tatami.

Fešáci na tatami.

11. 4. 2019

Říkal jsem si, jak je ten Krpoš uvědomělý, když si během zápasů v Antalyi stále tak pečlivě upravoval kimono. Nevěděl jsem v té době o vydání dalšího pěkného nařízení IJF, tentokrát o upravenosti závodníka. Trochu mi to připomíná vojenské řády z doby, kdy nás na vojně tepali kvůli úpravě stejnokroje a za vyčnívající límeček od košile  jsme skákali žabáky přes tzv. „buzerák.“

Z tohoto co tentokrát stvořili ve světovém centru našeho judistického dění vyplývá, že když měl Lukáš Krpálek již takto prapodivně hbitě nasbíraná dvě shida, o čemž se nedá na žíněnce diskutovat a ta hranice k jeho udělení je až příliš široká – jde mnohdy i o subjektivní pocit rozhodčího či rozhodčích – tak nakonec může špičkový světový borec vypadnout na to, že si nezastrčil cíp od kimona (prostě se soustředí na vítězství ???)  a dostane hansoku – make. V takovémto případě je to shido dokonce „povinné“ (již byl jednou k úpravě vyzván) a rozhodčí je z obliga.

Nepochybně se můžeme těšit i na to, jak budou příznivci některého prohrávajícího borce s jeho koučem v čele usilovně žalovat rozhodčím, že soupeř je neupraven a musí dostat trest. Přestože jejich závodník dosud neudělal ani jeden nástup do chvatu. No, uvidíme….Ještě mě taky napadá, jak teď na trénincích při randori? Užívat si bez omezení a riskovat špatné návyky do soutěží, nebo upravovat, upravovat, upravovat:-)? Polovinu tréninku bude trenér věnovat upozorňování na úpravu…..? Nebo se spolehne, že při závodech to svěřencům sepne a pojedou v režimu úpravy? Bude to zajímavé.

Pokud platí tato světová pravidla i pro žáky a děti obecně, pak jsem žádostiv, jak budou neustále při každém mate řešit svoje cípy od kimona a jak je za to budeme s čistým svědomím trestat. Nějak se nám to podstatné z juda začíná ztrácen v mlze…..V neposlední řadě by mě zajímalo, zda se vůbec děje to, že proti rozhodování IJF v podobných případech třeba někdo z autorit i vystoupí, či přímo protestuje? Protože se mi nechce věřit, že se s tímto může někdo, kdo dělal v životě judo, a to i prakticky, jen tak smířit.

Rád bych podotkl, že nevlastním facebook apod., proto jsem si dovolil použít toto místo k vyjádření čistě vlastního názoru a klub s tím nemá nic společného.

Převzato z webu ČSJu zde:   U_prava kimona be_hem za_pasu

 

Děkuji za pozornost.

Jan D. Čermák