• Home
  • Předchůdci a průkopnící: Isao Okano

Předchůdci a průkopnící: Isao Okano

4. 1. 2019

Určitě není od věci zachovat úctu a také pozornost těm, kteří vyšlapávali dnešnímu judu cestu. Aspoň jako videočtení na víkend. Je jich hodně, nejprve hlavně z Japonska, ale postupem času se řady rozrůstaly o borce a borkyně z celého světa, včetně Evropanů.  Jedním z mistrů techniky, ale také průkopníkem kvalitní fyzické přípravy je tedy Japonec Isao Okano.

Vyhrál v roce 1964 ve váze do 80kg olympiádu. Tu, která byla historicky první pro judo. O rok později, 1965, zvítězil opět v kategorii do 80kg na prvním Mistrovství světa v Rio de Janeiru. V letech 1967 a 1969 vyhrál All Japan, soutěž bez rozdílu vah a je jedním ze dvou nejlehčích judistů, kteří tuto světově uznávanou super-soutěž vyhráli.

Byl (a stále je i nyní ve svých 74 letech) famózně rychlým a brilantním technikem. Jeho Ko-Uchi-Gari (vychylované a házené nekonvenčně na druhou stranu, než jsme zvyklí), Seoi-Nage, ale také neobvyklá kombinace Morote-Seoinage x Ko-Uchi-Gari byly techniky „zabijácké.“ Měl a stále jistě má dobře propracovanou i Ne-Wazu. Budoval zarputile i svou fyzickou kondici a dobře ji kombinoval se svou technikou a odvahou se rvát. Je také aktivistou v oblasti brazilského Jiu-Jitsu.

V tomto článku se nabízí odkaz na video, kde můžeme hlavní rysy jeho juda dobře pozorovat. A pokud chce někdo víc, neomezený svět You Tube a internetu jako takového nabízí kromě historického pohledu i současné semináře Isao Okana. Stále má co říct i přesto, že svou závodní kariéru ukončil v roce 1970 před neuvěřitelnými 48 lety a že judo se vyvinulo do podoby, v které dnes je. Jsou věci, které v něm budou platit vždy, i když v novém a časem opět novém kabátě.

Text: Čermoš

Video zdroj: 1.You Tube, kanál Judo Entertainment, 2. Judo Jujitsu Vivant